Home Deurplaten Glas Alles over glas Thermische breuk
Thermische breuk glas

Thermische breuk, was is dat?

 

Thermische breuk in glas ontstaat door temperatuurverschillen in het glas oppervlak van het glas. Wanneer er een temperatuursverschil van meer dan 30graden Celsius ontstaat, kan een ruit op een bijzondere manier breken. Dit noemt men thermische breuk.

Een thermische breuk heeft een speciaal breuk patroon en is niet te vergelijken met het breken van glas door bijvoorbeeld het inslaan van de beglazing. Een thermische breuk is te herkennen aan 1 breuklijn die loodrecht vanuit de rand van het glas begint en daarna in een grillige vorm verder loopt. Of er sprake is van een thermische breuk kan het best door ons worden beoordeeld.

Een thermische breuk is geen productiefout, maar een gevolg van sterke temperatuursverschillen in het glas. U kunt de kans op thermische breuk zelf fors verkleinen door:

  • jaloezieën, lamellen of overgordijnen op enige afstand van de beglazing te plaatsen

  • verwarmingselementen niet te dicht bij de beglazing te plaatsen

  • de beglazing niet te beschilderen of the beplakken met plakfolie

  • geen grote voorwerpen te plaatsen aan de binnenkant, dicht achter de beglazing

  • handelingen vermijden die tot een groot temperatuurverschil in het glas leiden. (zoals een koude waterstraal op een door de zon verhitte ruit)

Thermische breuk kan worden voorkomen door een geharde veiligheidsruit toe te passen. Gehard glas kan veel beter tegen grote temperatuurverschillen en is daardoor minder gevoelig voor thermische breuk.  

 thermische_breuk_02.jpgVoorkomende oorzaken van glasbreuk