Home Deurplaten Glas Alles over glas Cementstrepen op het glas
Cementstrepen op het glas
Cementstrepen op het glas.

Door het uitloge van kalk uit steenachtige, cementhoudende mengsels, en beton kan er op glas schade ontstaat. Deze geheten cementstrepen zijn meestal met normale reinigingsmiddelen niet meer te verwijderen. Door onjuiste detaillering kan het glas in aanraking komen met de uitlogende cementstof en kalkhoudend water. Deze vervuiling zal op den duur een moeilijk te verwijderen cementafzetting en etsschade op het glas te zien geven.
Voordat de herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd zal de oorzaak moeten worden opgelost.

Soms is deze etsschade is nog te herstellen als het in een vroegtijdig stadium wordt geconstateerd en dus nog niet te ver is ingevreten in het glas.
De herstelmogelijkheden variëren van eenvoudig tot zeer agressief:

  • Bij de lichtere gevallen kunt u proberen de cementstrepen te verwijderen met WC-eend of een keramische kookplaatreiniger;
  • Bij wat zwaardere gevallen kunt u de verontreinigingen laten verwijderen door polijsten. Dit wordt meestal uitgevoerd door gespecialiseerd bedrijf met water waaraan puimsteenpoeder of ceriumoxide is toegevoegd;
  • Bij zware gevallen kan geprobeerd worden de verontreiniging met een etsvloeistof op basis van zoutzuur en fluorwaterstofzuur te behandelen. Het werken met etsvloeistoffen houdt een extra veiligheids- en gezondheidsrisico in en moet goed worden begeleid. Draag zuurbestendige kleding, handschoenen en een beschermingsmiddel voor de ogen en het gezicht en draag altijd een mondmasker.

Bij al deze werkzaamheden gaat het in eerste instantie om het verwijderen van de afzetting op het glas. Door na het verwijderen van de cementstrepen het glas te behandelen met een waterafstotende laag zal het glas minder snel vervuilen. Deze laag kan bij nieuw glas gelijk bij de fabricage vanuit de fabriek worden aangebracht, maar kan ook later door een gespecialiseerde bedrijven op de bestaande beglazing worden aangebracht. 

 cementstrepen_op_het_glas.02.jpg